Содержимое
Алкогольні напої з меду
Напої з меду можуть бути досить різноманітні, а класифікувати весь спектр медових напоїв можна за вмістом спирту, як показано в таблиці.
Таблиця. Класифікація медових напоїв за вмістом спирту.
№ п/п | Назва напою | Приблизна кількість спирту, % об. |
---|---|---|
1 | Легкі медові напої, медки | 0 – 1 |
2 | Медовий квас | 1 – 2 |
3 | Медове пиво | 2 – 6 |
4 | Медове вино | 7 – 17 |
5 | Міцне медове вино | 17 – 25 |
6 | Медові наливки і настоянки | 20 – 30 |
7 | Медова горілка | 30 – 40 |
8 | Медові бренді і коньяки | 40 – 50 |
Інший відомий продукт на основі меду – медовий оцет не має в своєму складі спирту і до медових спиртних напоїв не відноситься.
Кожен із названих в таблиці напоїв має власну історію, свого споживача і відповідно репутацію. Але ми зосередимо нашу увагу і поведемо мову далі лише про два медові напої із цього списку: медове вино і міцне медове вино.
За способом приготування сусла медові вина поділяються на дві категорії:
- Якщо мед в суміші з водою попередньо вариться, то маємо варений мед, гарячий мед або мед, виготовлений гарячим способом.
- Якщо мед виготовлено без варіння сусла, то його називають ставлений мед, холодний мед або мед, виготовлений холодним способом.
Варені меди можуть бути як натуральними (в сусло входить тільки мед і вода), так і з додаванням соків плодів і ягід, хмелю, ароматичних речовин і інших добавок.
Ставлені меди бувають переважно з додаванням соків плодів і ягід.
Варто відмітити, що варені меди, чисті, без додавання соку вимагають для свого дозрівання більше часу, ніж коли додати до сусла соку плодів чи ягід.
Найшвидше дозрівають плодоягідно-медові ставлені вина, тобто вина, виготовлені холодним способом (без варіння меду). Їх можна вживати уже через 4 – 5 місяців після закінчення бродіння.
Варені меди з добавкою соку вимагають для свого дозрівання дещо більше часу.
Ще довше визрівають варені меди чисті, без додавання соку, причому, чим більший відсоток меду в суслі, тим довше визріває таке вино. А мед півторак (сусло – дві частини меду на одну частину води) вимагає для свого дозрівання 8 – 20 років. У давнину такі меди для витримки закопували в землю або замуровували в погребі.
Не витримане, після бродіння, чисто медове вино має запах меду, що не всім подобається. В цьому сенсі медово-плодоягідні (варені) вина і плодоягідно-медові (ставлені) вина мають перевагу, тому що вони швидше готові до вжитку, смачніші і приємніші, ніж чисті меди. Втім, таку думку поділяють не всі. Тому для початківця можна рекомендувати почати саме з виготовлення таких вин: медово-плодоягідних (варених) і плодоягідно-медових (ставлених).
Проста схема із кількох правил допоможе нам зрозуміти, коли мед вариться, а коли він ставлений:
- Сік для вина не вариться ніколи (адже варений сік – це просто компот).
- Мед для вина вариться завжди. В меду є бактерії і мікроби, які можуть погіршити процес бродіння, а то і унеможливити його, в меду є білки і амінокислоти, які не засвоюються дріжджами в процесі бродіння і які необхідно видалити із медового сусла, тому медове сусло завжди варять. В процесі варіння мікроби і бактерії гинуть при кип’ятінні, а білкові речовини видаляємо як піну до тих пір, поки сусло зовсім не освітлиться.
- Медове сусло, до якого після варіння добавлять сік, вариться. Отримують варений мед.
- Сік з добавкою меду, а іноді і води, не вариться – отримують ставлений мед.
У цієї простої схеми є і винятки. При певних умовах, з окремих сортів меду, при виготовленні окремих типів вин допустимо виготовляти ставлений мед і без добавки соку плодів чи ягід, тобто лише з меду і води, але такий мед не завжди вдається.
Category: Різне
Перцівка з медом: кращі рецепти і приготування Перцівка з медом в залежності від рецепту приготування може бути як столовим, так і чисто лікувальним напоєм. Фенольне з’єднання капсаїцин, що міститься в перці, надає настоянці пекучий.
Як швидко позбутися від похмілля: 17 порад
Як швидко позбутися від похмілля: кращі поради. Симптоми сильного похмілля відомі багатьом: головний біль і сухість у роті, сплутаність свідомості, часто нудота з блювотою. Іноді немає можливості відлежатися вдома: робота, непередбачені обставини або термінові.
Хріновуха з горілки, самогону і спирту
Хріновуха з горілки, самогону, спирту: кращі рецепти. Хріновухою називається
настоянка коренів хрону на спирті різної міцності. Для приготування в домашніх умовах підійде горілка, самогон, етиловий і медичний спирт. Настоянки і наливки з хрону мають.
by Карпенко Наталья · Published 08.10.2017 · Last modified 29.10.2018
Медовий квас
Медовий квас: рецепти приготування в домашніх умовах. Квас з меду – прохолодний напій, відомий з глибокої давнини. Без нього не жила жодна сім’я. Він оригінальний і неповторний за смаком, амінокислотним складом і доброчинній дії.
by Карпенко Наталья · Published 28.09.2017 · Last modified 30.10.2018
Абсент з самогону
Абсент з самогону: рецепт в домашніх умовах. Абсент – міцний спиртний напій (70-86%), що володіє гірким смаком і сильним трав’яним ароматом. Колір абсенту традиційно смарагдово-зелений, що обумовлено великою кількістю рослинних компонентів напою. Вважається, що.