Содержимое

Чому не зійшло насіння: чотири найчастіші помилки, які все псують

Однак варто пам’ятати, що цей процес не настільки простий, як здається. Якщо нехтувати елементарними правилами посіву, розсади ви просто не дочекаєтесь. Яких помилок варто уникати, щоб такого не сталося, розповідає Ukr.Media.

#1. Відсутність передпосівної підготовки

Калібрування, протруювання, замочування, стратифікація, скарифікація — усі ці процедури придумані не просто так. Перед посівом обов’язково дізнайтеся, які вимоги висуваються до певної культури. І тільки якщо виробник вказав на упаковці, що посадковий матеріал вже оброблений або протравлений, повторно робити цього не потрібно.

#2. Замочування дражованого та інкрустованого насіння

Такий посадковий матеріал вже готовий до посіву. Оболонка містить усі необхідні поживні та стимулюючі речовини, які сприяють проростанню. А якщо ви попередньо замочите насіння, то вона просто розчиниться і нічого корисного для насіння не лишиться.

#3. Неправильний посів

Насіння висівають на різну глибину залежно від культури. У більшості випадків працює правило: глибина має бути не менша за три діаметри насінини. Також слід врахувати тип ґрунту — на важких ґрунтах посів проводять ближче до поверхні, щоб у насінинок вистачило сил пробитися через шар землі.

#4. Посадка культур з тривалим періодом проростання

Це не помилка, а особливість, яку не враховує багато дачників-початківців. Наприклад, сходи кореневої селери можуть з’явитися лише через 3 тижні, а недосвідчені городники, не побачивши паростків за тиждень-два, ставлять хрест на посадках набагато раніше за потрібний термін.

Раніше ми розповідали, що треба зробити з насінням, щоб виростити міцну розсаду. Невелика маніпуляція допоможе значно зміцнити рослини.

Як правильно підготувати насіння томатів до посіву

Підготовка насіння до сівби томатів – перший крок до повноцінного врожаю. Даний процес може включати в себе:

  • температурний вплив (загартовування, прогрівання);
  • обробку (протруювання, обробка стимуляторами);
  • зміцнення і прискорення росту (барботування, пророщування).

Особливості насіння

Ви можете використовувати як один з цих методів підготовки, так і кілька. Однак, пам’ятайте, що більшість імпортного і вітчизняного насіння вже оброблене (інкрустоване) рядом препаратів, завдяки чому не вимагають попередніх маніпуляцій.

Досить звичайного посіву, але якщо ви все-таки хочете провести свою обробку насіння, то необхідно промити його у теплій воді, і тільки потім додавати препарати.

Також, підготовка насіння томатів до посіву на розсаду може залежати від типу посівного матеріалу.

Так, дражоване не вимагає підготовки, а праймоване можна лише обробити стимуляторами, без впливу високих температур, тому що воно вже злегка пророщене.

Якщо ж ви придбали не інкрустований матеріал або ж хочете посіяти зібраний власноруч, тоді обов’язково відсортуйте пошкоджені, занадто дрібні, пустотілі або неприродного кольору (чорний, темно-коричневий, сірий і т.д) насінини.

Багато городників також користуються методом вибракування насіння водою: насіння заливають теплою водою і те, що сплило, викидають. Такий спосіб не підходить для насіння томатів. Особливо якщо насіння не шліфоване або погано шліфоване – воно в будь-якому випадку спливе, незалежно від якості.

Після якісного візуального відбракування скористайтеся наведеними нижче методами стимуляції насіння.

Температурний вплив

Температура зберігання і проростання – ключові параметри, що впливають на схожість насіння томатів і на якість майбутньої розсади.

Ключові параметри для досягнення хорошого результату наступні:

  1. Показник вологості насіння томатів на розсаду повинен знаходитися в межах 5-11%. Якщо порушити режим вологості, то може утворитися цвіль і насіння проросте.
  2. Зберігання повинно відбуватися при температурі 0,5-3°С. У поєднанні з високою температурою, підвищена вологість (більше 5-11%) і зовсім може згубно позначитися на насінні томата – воно почне повільно проростати і при переміщенні зламаються зародкові корінці. Як результат – насіння може загинути.

Оптимальна температура проростання в теплиці – 25-30°С. При прямому посіві оптимальна середньодобова температура грунту повинна бути – 15-18°С, а мінімальна середньодобова 14-16°С.

Після тривалого охолодження насіння потріб
но прогріти при кімнатній температурі протягом двох діб.

Параметри оптимального зберігання насіння томата

Також підготовка насіння томатів до посадки на розсаду охоплює гартування (стратифікацію). Є кілька видів стратифікації – холодна і тепла, також бувають суха і волога. Дуже рідко використовують холодну мокру стратифікацію (насіння розташовують на марлі, змочують і залишають в холодильнику на 2-3 дні).

Краще робити холодну суху – покласти насіння томата в паперові конверти і поставити в холодильник на 5-7 діб (якщо не зберігали насіння в холодильнику раніше). Після цього їх необхідно відігріти і можна приступати до посіву.

Ще одна популярна стратифікація – волога тепла. Для цього візьміть марлю і бинт, розташуйте на них насіння і змочіть теплою водою температури близько 35-45°С. Насіння загорніть і залиште в теплих умовах при температурі вище 25-30°С, але не вище 35°С. На другий день насіння томатів проростуть і їх можна акуратно висадити в грунт.

Будьте уважні: при теплому вологому заколюванні паростки дуже тендітні, працювати з ними потрібно дбайливо, щоб не зламати.

На думку деяких городників, даний температурний вплив, допомагає сортам і гібридам легше переносити заморозки або інші несприятливі умови в майбутньому. Проте, цей етап вирощування томатів з насіння зовсім не обов’язковий, особливо в теплих регіонах.

Обробка

Підготовка насіння томатів до посіву у відкритий грунт або в теплицю починається з обробки. Це необхідно для їх захисту (протруювання) і прискорення зростання (стимулювання препаратами).

Протруювання (дезінфекцію) в домашніх умовах можна провести:

  • марганцівкою. Візьміть 1% розчин марганцівки (або ж розведіть 1 грам в 100 мл води) і помістіть в нього насіння на розсаду. Його необхідно витримувати близько 15-20 хвилин. Після чого дайте підсохнути і можна або почати процедуру стратифікації, або сіяти в грунт;
  • перекисом водню. Застосування аналогічне, тільки замість 1% необхідно взяти або зробити 3% розчин;
  • народними засобами. Найпоширеніший спосіб – приготування часникової настоянки. Для цього роздушіть і залийте склянкою води 3-4 зубчики часнику. Щільно закрийте суміш і залиште настоюватися на 24 години. Після насіння помістіть в розчин на 20-30 хвилин і просушіть.

Більш надійними і перевіреними є готові хімічні або біологічні препарати. Серед найпопулярніших можна виділити Фітоспорін, Превікур, Фітохелп. Вони зручні і наявністю дрібного фасування, і невисокою ціною.

Однак будьте уважні: працювати з даними препаратами, як і з будь-якими протруйниками, варто дуже акуратно і строго дотримуватися інструкції, щоб не нашкодити власному здоров’ю і насінню.

У великих виробничих умовах і при необхідності протруєння великої партії насіння краще звернутися в спеціалізовані лабораторії або ж використовувати камерні або шнекові машини-протруйники насіння. Вони дорогі, але значно скорочують витрати праці, покривають насіння препаратами більш якісно.

Підготовка насіння томатів до посіву на розсаду також може включати в себе використання стимуляторів росту. Вони не тільки зміцнять насіннєвий матеріал, але також допоможуть йому швидше прорости, зменшать ризики несхожості. Можна застосовувати і при прямому посіві.

Для стимуляції можна використовувати:

  • готові препарати. Найкраще підійдуть Епін, Циркон, Корневі;
  • народні методи. Із завданням впораються алое (витримати насіння в розчині соку і води 1: 1 близько 30 хвилин), тала вода, мед або картопляний сік (розчин аналогічний алое).

Зміцнення і прискорення зростання

Додатково підготовка насіння до сівби томатів може включати барботування і пророщування.

Барботування – це процес збагачення насіння киснем, з використанням води. Він позбавляє насіння від ефірних масел, які в природі призупиняють процес пробудження. Для організації барботування знадобиться компресор (як в акваріумі), ємність для води, воронка і мішечок для насіння.

Помістіть шланг від компресора на дно ємності з водою (мінімум + 20°С) і приєднайте до нього воронку і в неї мішечок. Або ж просто відправте на дно мішечок з насінням. Увімкніть компресор і залиште на 11-12 годин. Після просушіть до сипучого стану.

Намочування і пророщування насіння, допоможе паросткам томата швидше прорости і поліпшить схожість.

Для пророщування можна використовувати блюдця, чашку Петрі, будь-яку дрібну тару. Вистеліть дно шаром марлі, спеціа
льним фільтрованим папером, косметичними дисками або підкладкою з пористою структурою. Насіння рівним шаром розподіліть по поверхні і зволожте, після чого щільно накрийте ємність і помістіть в тепле (+ 20-25°С, а краще 25-30°С) без прямих сонячних променів місце.

Відкривайте насіння для провітрювання кілька разів на добу і не давайте пересихати. Закінчити пророщування варто, коли з’явиться маленький корінець.

Для почергової підготовки насіння томатів до посіву на розсаду вищевказаними методами слід діяти в наступному порядку:

  1. Відкалібруйте і відсортуйте погане насіння;
  2. Проведіть загартовування і прогрівання;
  3. Протравіть насіння і обробіть стимулятором;
  4. Відправте на пророщування і після сійте в грунт або на розсаду.

Підготовка насіння томатів до посадки на розсаду – це один з важливих етапів формування високого та якісного врожаю овочів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.