Содержимое
JOZ представив роботів для прибирання корівника
Нідерландська компанія JOZ представила дві моделі роботів Barn-E, які збирають гній у корівнику в контейнери та відвозять у відведене місце.
Дві моделі, 155 і 185, мають робочу ширину прибирання 1,55 м і 1,85 м відповідно. Живляться від акумулятора, що заряджається до 2 годин. Роботи рухаються зі швидкістю лише 6,5 м/хв, і коровам легко передбачити їх рух.
Агрегати здатні чистити підлоги, що містять тирсу та подрібнену солому довжиною до 6,0 см. Два скребка робота направляють гній та підстилку до центру, де розташований обертовий лопатевий ротор з ланцюгом. Гній надходить у контейнер для зберігання, який вміщує 370 літрів та 500 літрів.
Автономно орієнтуючись навколо будівлі за допомогою транспондерів, пристрій рухається до сховища, де вивантажує вміст. Маршрути та час можна перевірити та змінити за допомогою програми на смартфоні чи комп’ютері.
Тверді підлоги рекомендують прибирати кожні дві години. Максимальна площа, яку може очистити за цей час Barn-E, становить приблизно 550 м² та приблизно 700 м².
Порожні вага роботів становить 625 кг та 725 кг відповідно. Повна вага – 920 кг та 1,1 т.
Менші, 68-сантиметрові агрегати вже працюють в Нідерландах.
Перші одиниці моделей, 155 і 185 планують відправити до Великобританії наступної весни.
Комбайн для збирання перцю
Таку машину позаторік виготовили, об’єднавши дослідницькі й інженерні зусилля, вчені й агропромисловці Євросоюзу та Ізраїлю. Дослідний зразок показав хороші результати в теплицях, і робот уже пішов у виробництво.
Однією з найбільш трудомістких робіт у будь-якому аграрному господарстві, як відомо, є збирання врожаю. І якщо в зерновому бізнесі вже розроблено чимало високопродуктивних комбайнів, що пришвидшують молотіння й засипання в склади пшениці, кукурудзи чи гороху, то в овочівництві чи ягідництві поки що все не так переконливо.
Отже, збирання овочів чи ягід здебільшого здійснюється як у часи неандертальців — вручну. А як знайти робітників, які прагнутимуть виконувати повторювані механічні завдання? Та ще й працювати у вельми складних кліматичних умовах теплиць або в полях просто неба? Як кажуть: на важку працю — нема дурних! Гаразд, але ж є розумні?
Євросоюз поставив перед розумниками — тобто вченими й інженерами — амбітну мету: винайти і вивести на масовий ринок роботів-збиральників. Для всього, що тільки можливо: овочів, фруктів, ягід. Роботів для відкритого ґрунту і для тісних теплиць… Це було давньою мрією багатьох аграріїв, і забезпечило б провідну роль Європи в галузі сільськогосподарської робототехніки.
Євросоюз, як завжди у таких випадках, коли ухвалюється стратегічне рішення, подбав і про кошти на ідею. Проєкт фінансували за програмою Horizon 2020 EU, спеціально призначеною для таких досліджень й інновацій. У розробці взяли участь шість партнерів із чотирьох технічно розвинутих країн — Нідерланди, Бельгія, Швеція, до них приєднався Ізраїль. У роботі консорціуму взяли участь фахівці з фундаментальних і прикладних досліджень, системний інтегратор і аграрні виробники.
І от — успішний зразок співпраці: робот-комбайн «Свіпер» (Sweeper) для збирання врожаю солодкого перцю. Його вперше показали широкій аграрній громадськості на інвестиційному форумі Agri-Food Tech 2019, що відбувся в липні минулого року в Болоньї (Італія). Перед цим «Свіпер» випробовували в комерційних теплицях Бельгії. Що він показав?
Машина рухається в міжрядді й автоматично підлаштовується під висоту кущів. Провадить ретельне сканування овочів. Система виявлення плодів і перешкод застосовує тут новітню модну технологію об’ємного бачення 3D-Vision. Далі робот акуратно зриває стиглі плоди маніпулятором-рукою. Він збирає тільки стиглі перці — у їх оцінюванні йому допомагають мануальні датчики та комп’ютерний 3D-зір. Оскільки «Свіпер» комп’ютеризований, його можна інтегрувати в логістичні системи парникових господарств. Робот має вбудовані інструменти економічного оцінювання врожаю. Тобто, знаючи нинішню ціну на перець, ми можемо в процесі збирання підраховувати ймовірний дохід за ті овочі, які щойно поклали до кошика. Крім бліцмоніторингу врожаю робот здатний виявляти хвороби рослин і наявність шкідників на ранніх стадіях і сигналізувати фермеру про ці проблеми.
Маніпулятор комбайна працює акуратно, не втомлюється, на кожен плід він витрачав близько 24 секунд. З міркувань безпеки робот у Бельгії не експлуатувався на повну технічну швидкість. Лабораторні експерименти показали, що можливо знімати один
перець менше ніж за 15 секунд. Причому послідовні рухи автоматичної руки легко в подальших модифікаціях пришвидшити ще.
Отже, «Свіпер» успішно пройшов тестування й показав: йому вдається збирати 62% плодів. Те, що залишив на гілках комбайн, звісно, зніматиме вручну людина, яка йтиме слідом.
Я пригадую, як ми в радянські часи навчалися в технікумі, й нас виганяли восени збирати врожай яблук чи цибулі. За нами слідом теж ішли досвідчені колгоспниці: підчищали недоліки аматорської праці. Якщо робот замінить на плантації цілий студентський курс — це ж, мабуть, і буде свідченням прогресу, чи не так? Розробники пропонують використовувати цього «крутого перця» — робота і на інших подібних культурах. Скажімо, на помідорах.
Василь ЗАГАРНИЙ, спеціально для Агробізнесу Сьогодні