Содержимое

Насоси для цукрового та крохмального виробництва

Маючи багаторічний досвід у виробництві й технологіях, KSB готова запропонувати насоси й арматуру для кожного технологічного етапу виробництва цукру та крохмалю.

Цукровий очерет та цукровий буряк

На початку виробництва цукру стоїть врожай цукрових буряків – їх збирання починається зазвичай у середині вересня і триває від 80 до 110 днів. У цей час обладнання має працювати безвідмовно, щоб не зупинити весь процес виробництва цукру. А якщо збій усе ж таки стався, сервіс і запасні частини необхідно надати негайно.

Цукрове виробництво включає різні процеси з рідинами: транспортування суміші бурякової стружки й соку в колонний дифузійний апарат або перекачування розчинених у воді кристалів цукру тощо. Ці складні процеси вимагають індивідуальних системних рішень, передусім технологічно придатних і технічно досконалих виробів.

Багато з компонентів KSB можна цілеспрямовано пристосувати до вимог замовника. Наприклад, насос у спіральному корпусі KWP можна зробити зі спеціальних матеріалів для абразивних середовищ, таких як вапняне молоко, фільтраційний осад або забруднена промивна вода. До цих, а також інших насосів, наприклад, Etanorm або MCKP, пасують контактні ущільнювальні кільця розробки й виробництва компанії KSB (включаючи систему живлення), спеціально пристосовані до цієї сфери використання.

KSB пропонує спеціальні насоси й арматуру для кожного кроку виробництва цукру: від миття буряка й екстракції до кристалізації.

Від соку цукрового буряка до кристалічного цукру – KSB пропонує рішення для всіх етапів виробництва.

Харчові продукти або промисловість: KSB пропонує потужні насоси та арматуру для виробництва крохмалю.

Залежно від регіону та притаманних кліматичних умов крохмаль можна отримувати з кукурудзи, картоплі, пшениці, гороху або маніоки. Але незалежно від типу рослинної сировини KSB готова запропонувати рішення для всіх сфер використання в крохмальному виробництві – передусім це вигідно виробникам комплектного обладнання з багатьма установками для різної сировини.

Виробництво крохмалю постійно зростає в усіх країнах світу. Поряд з виробництвом крохмалю для харчової промисловості, що відповідає гігієнічним нормам, існують також інші замовники: так званий технічній крохмаль застосовується у виробництві будівельних матеріалів і картону, у текстильній, косметичній і фармакологічній промисловості.

Перевага: KSB як постачальник з повним спектром послуг має номенклатуру спеціалізованих виробів і сервісні рішення для всіх сфер застосування та для кожного технологічного етапу.

У KSB ви отримаєте всі необхідні вироби та послуги з одних рук.

KSB – це поєднання багаторічного виробничого й технологічного досвіду із широким асортиментом. Тож KSB може надати всі необхідні насоси й арматуру не лише для основних процесів, але й для периферії, тобто для допоміжних процесів виробництва цукру та крохмалю.

Багато з компонентів можна пристосувати до вимог замовника: наприклад, насос у спіральному корпусі KWP для основних процесів можна виготовити з різних матеріалів, зокрема стійких до абразивних середовищ, таких як вапняне молоко, фільтраційний осад або забруднена промивна вода. KSB також пропонує контактні ущільнювальні кільця, спеціально розроблені для певної сфери використання і певного типу насосів, що гарантують тривалий строк експлуатації.

Ці переваги доповнює сервісна мережа KSB, яка діє в усьому світі. Для вас працюють понад 3000 фахівців у більш ніж 170 сервісних центрів, які швидко виконають роботи з технічного обслуговування, підтримки експлуатаційного стану й ремонту.

Технологія виробництва цукру з цукрового буряку

ЦУКРОВІ БУРЯКИ — ОСНОВНА В НАШІЙ КРАЇНІ СИРОВИНА ДЛЯ ЦУКРОВОГО ВИРОБНИЦТВА . ЗА БОТАНІЧНИМИ ОЗНАКАМИ ВОНИ НАЛЕЖАТЬ ДО РОДИНИ МАРЕНОВИХ .

• ЦУКОР ВИРОБЛЯЮТЬ З КОРІННЯ БУРЯКІВ ПЕРШОГО РОКУ ЇХНЬОГО РОЗВИТКУ .

• ПЕРЕВАЖНА БІЛЬШІСТЬ ВИРОЩЕНИХ БУРЯКОВИХ КОРЕНІВ НАДХОДИТЬ НА ЦУКРОВІ ЗАВОДИ ДЛЯ ВИРОБНИЦТВА ЦУКРУ .

ПРИЗНАЧЕННЯ ОСНОВНИХ ПРОЦЕСІВ ВИРОБНИЦТВА

ПРИЙМАННЯ БУРЯКІВ , УКЛАДАННЯ В КАГАТИ

• ПРИЙМАННЯ БУРЯКІВ ТА УКЛАДАННЯ В КАГАТИ

• ПРИ ПРИЙМАННІ ЦУКРОВОГО БУРЯКА

ВИЗНАЧАЮТЬ ВІДПОВІДНІСТЬ ДО

ВИМОГ ГОСТІВ ПО ФІЗИЧНОМУ СТАНУ ,

ЗРІЛОСТІ , ЗАГАЛЬНІЙ ЗАБРУДНЕНОСТІ І

ЗАЛЕЖНО ВІД ЦЬОГО УКЛАДАЮТЬ В

КАГАТИ НА ЗБЕРІГАННЯ . ЧАСТКОВО

ПОШКОДЖЕНИЙ ( ГРИЗУНАМИ АБО

МЕХАНІЧНИМИ УШКОДЖЕННЯМИ ) ЦУКРОВИЙ БУРЯК ОДР
АЗУ

ПОПЕРЕДНЄ МИТТЯ ПІД ЧАС ТРАНСПОРТУВАННЯ

ГІДРАВЛІЧНА ПОДАЧА . ПОДАЧУ БУРЯКІВ З

БУРЯЧНОЇ НА ЗАВОД ЗДІЙСНЮЮТЬ ПО

ПОХИЛОМУ ЖОЛОБУ ГІДРАВЛІЧНОГО

ТРАНСПОРТЕРА ВОДНИМ ПОТОКОМ . ТАКИМ

ЧИНОМ , БУРЯК ВЖЕ ПРИ ПОДАЧІ ЗАЗНАЄ

ЧАСТКОВОГО МИТТЯ ТА ВІДДІЛЕННЯ ВІД

ДОМІШОК . ДЛЯ ЦЬОГО ГІДРОТРАНСПОРТЕР ЗАБЕЗПЕЧЕНИЙ СПЕЦІАЛЬНИМИ ПРИСТРОЯМИ :

ГИЧКО -, СОЛОМО -, ПІСКО – ТА КАМЕНЕУЛОВЛЮВАЧАМИ .

• А ЩОБ НА ДНІ ГІДРОТРАНСПОРТЕРА НЕ ОСІДАВ ПІСОК , ВОДУ В ТРАКТ ПОДАЮТЬ ПОСТІЙНО .

ВИДАЛЕННЯ ЛЕГКИХ ТА ВАЖКИХ ДОМІШОК

• КАМЕНЕУЛОВЛЮВАЧ – ДЛЯ ВИДАЛЕННЯ ВАЖКІВ ДОМІШОК

ВИДАЛЕННЯ ЛЕГКИХ ТА ВАЖКИХ ДОМІШОК

Миття буряків відбувається в кулачкових ( з низьким рівнем води , з високим рівнем води , комбінованих ) або в барабанних бурякомийках . Процес миття повинен проводитися дуже ретельно , тому що домішки погіршують роботу бурякорізок і забруднюють дифузійний сік .

Зважування . Підготовлені до переробки буряки зважують на автоматичних порційних вагах . Показник цієї ваги служить основою всього хімікотехнологічного обліку на заводі .

• ДЛЯ ОТРИМАННЯ БУРЯКОВОЇ СТРУЖКИ

ЗАСТОСОВУЮТЬ РІЗАЛЬНІ МАШИНИ —

• ЗА КОНСТРУКЦІЄЮ БУРЯКОРІЗКИ БУВАЮТЬ ВІДЦЕНТРОВІ , ДИСКОВІ ТА БАРАБАННІ .

НАЙБІЛЬШЕ ПОШИРЕННЯ МАЮТЬ

ВІДЦЕНТРОВІ БУРЯКОРІЗКИ . У ВІДЦЕНТРОВИХ

БУРЯКОРІЗКАХ БУРЯКИ ПОТРАПЛЯЮТЬ У

ПРОСТІР , ДЕ ОБЕРТАЄТЬСЯ РОТОР ,

ПРИТИСКУЮТЬСЯ ЗА РАХУНОК ВІДЦЕНТРОВОЇ СИЛИ ДО НОЖІВ , ВСТАНОВЛЕНИХ У ВИРІЗКАХ

ВЕРТИКАЛЬНОГО ЦИЛІНДРИЧНОГО КОРПУСА ,

ТА РІЖУТЬСЯ В СТРУЖКУ . НОЖІ ЗАКРІПЛЕНІ НЕРУХОМО , ЇХ МОЖНА ЗАМІНИТИ , НЕ ЗУПИНЯЮЧИ БУРЯКОРІЗКИ .

• МЕТА ЦЬОГО ТЕХНОЛОГІЧНОГО ПРОЦЕСУ — ВИЛУЧЕННЯ З БУРЯКОВОЇ СТРУЖКИ

МАКСИМАЛЬНОЇ КІЛЬКОСТІ ЦУКРОЗИ . ДЛЯ

ЦЬОГО СТРУЖКУ ОБРОБЛЯЮТЬ ПРОТИТОКОМ У

ВОДІ ПРИ ТЕМПЕРАТУРІ 70—75° С . ВНАСЛІДОК

ТАКОГО ВПЛИВУ ПРОТОПЛАЗМА В КЛІТИНАХ

ДЕНАТУРУЄ , ПРАКТИЧНО ВСЯ ЦУКРОЗА ТА ДЕЯКА ЧАСТИНА РОЗЧИНЕНИХ НЕЦУКРІВ ЧЕРЕЗ СТІНКИ КЛІТИН ПЕРЕХОДЯТЬ ( ДИФУНДУЮТЬ ) У ВОДУ . СУМІШ БУРЯКОВОГО СОКУ ТА ВОДИ НАЗИВАЮТЬ ДИФУЗІЙНИМ СОКОМ .

• ДИФУЗІЙНИЙ СІК , КРІМ ЦУКРУ , МІСТИТЬ БІЛКИ , АМІНОКИСЛОТИ , ОРГАНІЧНІ

КИСЛОТИ , МІНЕРАЛЬНІ СОЛІ , ПЕКТИНОВІ РЕЧОВИНИ . МАЄ ТЕМНИЙ КОЛІР , КИСЛУ РЕАКЦІЮ , МІСТИТЬ ШМАТОЧКИ МЕЗГИ . ТОМУ ЙОГО НЕОБХІДНО ОЧИЩАТИ .

• СПОЧАТКУ ВІДОКРЕМЛЮЮТЬ МЕЗГУ НА МЕЗГОВЛОВЛЮВАЧАХ БЕЗПЕРЕРВНОЇ ДІЇ , БО

МЕЗГА МІСТИТЬ ПРОТОПЕКТИН , ЯКИЙ В ЛУЖНОМУ СЕРЕДОВИЩІ ПЕРЕХОДИТЬ В

РОЗЧИН І НА СТАДІЇ ОЧИЩЕННЯ ВАПНОМ МОЖЕ УТВОРИТИ ЖЕЛЕПОДІБНИЙ ОСАД , ЩО УСКЛАДНЮЄ ФІЛЬТРАЦІЮ . ПОТІМ ЗДІЙСНЮЮТЬ ОЧИЩЕННЯ , ЯКЕ ВКЛЮЧАЄ ТРИ

– ПОПЕРЕДНЄ , ОСНОВНЕ ВАПНУВАННЯ ( ДЕФЕКАЦІЯ ),

– ПЕРША КАРБОНІЗАЦІЯ ( САТУРАЦІЮ ),

– ВАПНУВАННЯ ПЕРЕД ІІ КАРБОНІЗАЦІЄЮ ( ДЕФЕКАЦІЯ ),

ОЧИЩЕННЯ СОКУ

• ВАПНУВАННЯ ( ДЕФЕКАЦІЯ ) – ЦЕ ОБРОБКА СОКУ ВАПНОМ В КІЛЬКОСТІ 0,25 — 0,3% ДО МАСИ БУРЯКА , ЇЇ МЕТА :

– НЕЙТРАЛІЗУВАТИ ВІЛЬНІ КИСЛОТИ ДИФУЗІЙНОГО СОКУ , – ОСАДИТИ ЗНАЧНУ КІЛЬКІСТЬ КОЛОЇДНИХ РЕЧОВИН І – ОСАДИТИ НЕЦУКРИ .

• ВАПНУВАННЯ ( САТУРАЦІЯ ) ЗДІЙСНЮЄТЬСЯ З МЕТОЮ ДОДАТКОВОГО ОЧИЩЕННЯ СОКУ ШЛЯХОМ АДСОРБЦІЇ НА СВІЖЕ УТВОРЕНИХ КРИСТАЛАХ САСО 3 ЗВАЖЕНИХ ЧАСТОК І РОЗКЛАДАННЯ САХАРАТІВ КАЛЬЦІЮ . СІК РАЗОМ З ОСАДОМ НАДХОДИТЬ У САТУРАТОР , ДЕ ЧЕРЕЗ НЬОГО ПРОДУВАЮТЬ СО 2.

• ЦЕЙ ГАЗ ОДЕРЖУЮТЬ НА ЦУКРОВИХ ЗАВОДАХ ШЛЯХОМ СПАЛЮВАННЯ ВАПНЯКУ В ПЕЧАХ ПРИ ВИСОКІЙ ТЕМПЕРАТУРІ .

ОЧИЩЕННЯ СОКУ

• ДЛЯ ВІДДІЛЕННЯ ОСАДУ З СОКУ ПІСЛЯ ВАПНУВАННЯ ТА КАРБОНІЗАЦІЇ ЙОГО ПІДДАЮТЬ АБО ВІДСТОЮВАННЮ ТА ФІЛЬТРУВАННЮ .

• ФІЛЬТРУВАННЯ ВИДАЛЕННЯ ЗВАЖЕНИХ ЧАСТИНОК , ЩО НЕ ВИПАЛИ У ОСАД .

ЗДІЙСНЮЄТЬСЯ ПІД ТИСКОМ 0,3 – 0,4 МПА І ТЕМПЕРАТУРІ 80 – 90° С .

• ОЧИЩЕНИЙ СІК НАПРАВЛЯЄТЬСЯ НА СУЛЬФІТАЦІЮ .

СУЛЬФІТАЦІЯ – ОСТАННЯ СТАДІЯ ОЧИЩЕННЯ СОКУ – ОБРОБКА SO2. МЕТА – ЗНЕБАРВЛЕННЯ СОКУ , ЗМЕНШЕННЯ ЙОГО В ’ ЯЗКОСТІ , А ТАКОЖ ЙОГО ЗНЕЗАРАЖУВАННЯ .

• SO2 НА ЦУКРОВИХ ЗАВОДАХ ОДЕРЖУЮТЬ ШЛЯХОМ СПАЛЮВАННЯ СІРКИ В СПЕЦІАЛЬНИХ ПЕЧАХ .

ВИПАРЮВАННЯ СОКУ

• ОТРИМАНИЙ ОЧИЩЕНИЙ СІК МІСТИТЬ 15 -16% СУХИХ РЕЧОВИН , З ЯКИХ 14 -15%

СКЛАДАЄ САХАРОЗА . ЩОБ ВИДІЛИТИ САХАРОЗУ НЕОБХІДНО ЗГУСТИТИ СІК І ОТРИМАТИ

ПЕРЕНАСИЧЕНИЙ ЦУКРОМ РОЗЧИН . СПОЧАТКУ СІК ЗГУЩУЮТЬ ДО ВМІСТУ СУХИХ РЕЧОВИН

65%, ПРИ ЯКОМУ САХАРОЗА НЕ КРИСТАЛІЗУЄТЬСЯ . ПІСЛЯ ЗГУЩЕННЯ СИРОПУ ДО ВМІСТУ СУХИХ РЕЧОВИН 65% ПРОВОДЯТЬ ЙОГО ОЧИЩЕННЯ . ОЧИЩЕНИЙ СИРОП НАПРАВЛЯЮТЬ У ВАКУУМ – АПАРАТИ ДЛЯ ОТРИМАННЯ Й ВАРІННЯ УТФЕЛЯ .

• УВАРЮВАННЯ СИРОПУ ЗДІЙСНЮЮТЬ У ВАКУУМ – АПАРАТАХ ПЕРІОДИЧНОЇ ДІЇ ПРИ ТЕМПЕРАТУРІ 75- 80 º С ДО КОНЦЕНТРАЦІЇ СУХИХ РЕЧОВИН 92
,5—93,5 %.

• ПРИЗНАЧЕННЯМ УВАРЮВАННЯ Є ВИДІЛЕННЯ ЦУКРОЗИ З

РОЗЧИНУ У ВИГЛЯДІ КРИСТАЛІВ ТА ОТРИМАННЯ СУМІШІ КРИСТАЛІВ ТА МІЖКРИСТАЛЬНОГО РОЗЧИНУ ( ТАК ЗВАНОГО УТФЄЛЯ І КРИСТАЛІЗАЦІЇ ).

• У ЦУКРОВИЙ РОЗЧИН ДОДАЮТЬ ТОНКОПОДРІБНЕНУ ЦУКРОВУ

ПУДРУ , ЯКА СТАЄ ЗАТРАВКОЮ ДЛЯ ВИНИКНЕННЯ В РОЗЧИНІ ЦЕНТРІВ КРИСТАЛІЗАЦІЇ .

• ЩОБ ОТРИМАТИ КРИСТАЛІЧНИЙ ЦУКОР , ТВЕРДУ ФАЗУ ВІДДІЛЯЮТЬ ВІД РІДКОЇ МЕХАНІЧНИМ

СПОСОБОМ НА ЦЕНТРИФУГАХ . НАЗИВАЮТЬ ЦЕЙ ПРОЦЕС ЦЕНТРИФУГУВАННЯМ ( ФУГОВКОЮ ).

ВІДЦЕНТРОВА СИЛА , ЩО ВИНИКАЄ ПРИ ОБЕРТАННІ

РОТОРА ЦЕНТРИФУГИ З УТФЕЛЕМ , У БАГАТО РАЗІВ

БІЛЬШЕ СИЛИ ВАЖІННЯ , ТОМУ РОЗДІЛЕННЯ ТВЕРДОЇ ТА РІДКОЇ ФАЗ ВІДБУВАЄТЬСЯ ДУЖЕ ШВИДКО .

• ВОЛОГІСТЬ ВИВАНТАЖЕНОГО З ЦЕНТРИФУГИ ЦУКРУ

КОЛИВАЄТЬСЯ В МЕ ¬ ЖАХ 0,5—1,5 %, А ТЕМПЕРАТУРА

— 70—80° С . ТАКИЙ ЦУКОР НЕОБХІД ¬ НО СУШИТИ ,

ОСКІЛЬКИ В НЬОМУ УТВОРЮЮТЬСЯ ГРУДКИ , А ПРИ ТРАНСПОРТУВАННІ КРИСТАЛИ ЛЕГКО УШКОДЖУЮТЬСЯ .

ЦУКРОСУШИЛЬНА УСТАНОВКА СКЛАДАЄТЬСЯ З ДВОХ

СТАЛЕВИХ БАРАБАНІВ , ЩО ПОХИЛО ОБЕРТАЮТЬСЯ , З

ЛОПАТКАМИ ВСЕРЕДИНІ . ОДИН БАРАБАН — СУШИЛЬНИЙ , ІНШИЙ — ОХОЛОДЖУВАЛЬНИЙ . ЧЕРЕЗ

БАГАТОРАЗОВЕ ПЕРЕСИПАННЯ ЧАСТИНА ЦУКРУ ЗДРІБНЮЄТЬСЯ , ГРАНІ КРИСТАЛІВ СТИРАЮТЬСЯ ТА ВТРАЧАЮТЬ БЛИСК .

ПАКУВАННЯ ТА ЗБЕРІГАННЯ ЦУКРУ

• ЦУКОР – ПІСОК ФАСУЮТЬ В ПАПЕРОВІ АБО ПОЛІЕТИЛЕНОВІ ПАКЕТИ МАСОЮ НЕТТО 0, 5 ТА 1, 0 КГ . ТАКОЖ ЦУКОРПІСОК ПАКУЮТЬ МАСОЮ НЕТТО 50 КГ . НА КОЖЕН МІШОК

З ЦУКРОМ ПОВИНЕН БУТИ ПРИКРІПЛЕНИЙ ЯРЛИК

РОЗМІРОМ 9 СМ Х 5 СМ . ЯРЛИК НАКЛАДАЄТЬСЯ НА ГОРЛОВИНУ МІШКА Й ПРОШИВАЮТЬ ОДНОЧАСНО З МІШКОМ .

• СТРОКИ ЗБЕРІГАННЯ ЦУКРУ В УПАКОВЦІ ВСТАНОВЛЮЮТЬ

ДЛЯ ЦУКРУ – ПІСКУ : НА СКЛАДАХ , ЩО ОТОПЛЮЮТЬСЯ –

ДО 8 РОКІВ , НА СКЛАДАХ , ЩО НЕ ОТОПЛЮЮТЬСЯ – ВІД 1, 5 ДО 4 РОКІВ , ЗАЛЕЖНО ВІД КЛІМАТИЧНИХ УМОВ ТА ВИДУ ТАРИ .

• МЕЛЯСА ГУСТА РІДИНА ТЕМНО – КОРИЧНЕВОГО КОЛЬОРУ З

ГОСТРИМ ЗАПАХОМ І НЕПРИЄМНИМ СМАКОМ (4,5 — 5,5% ДО

МАСИ БУРЯКІВ ). ВИКОРИСТОВУЮТЬ ПРИ ВИРОБНИЦТВІ

ДРІЖДЖІВ , ЕТИЛОВОГО СПИРТУ , МОЛОЧНОЇ І ЛИМОННОЇ КИСЛОТ , ГЛІЦЕРИНУ ; У КОМБІКОРМОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ ЯК ДОМІШКИ В КОРМА ДЛЯ ДОМАШНІХ ТВАРИН .

• БУРЯКОВИЙ ЖОМ Є ОСНОВНИМ ПОБІЧНИМ ПРОДУКТОМ ЦУКРОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ , ЩО МІСТИТЬ 6 − 7,5% СУХИХ

РЕЧОВИН , ЗОКРЕМА 0,2 − 0,4% ЦУКРУ . ВИХІД СИРОГО БУРЯКОВОГО ЖОМУ СТАНОВИТЬ 80-83% ДО МАСИ ПЕРЕРОБЛЕНИХ БУРЯКІВ .