Содержимое
Скільки можна безпечно зберігати в холодильнику готову їжу
Приготовані заздалегідь продукти і страви – один з ефективних способів економії бюджету та особистого часу. Однак залишки їжі, які надміру довго стоять у холодильнику, можуть становити небезпеку для здоров’я. Як дотримати баланс між економією і безпекою? Лікар-інфекціоніст розповів, скільки можна зберігати в холодильнику готову їжу.
Продукти з низьким ризиком
- Фрукти та овочі. Ретельно вимиті, нарізані свіжі фрукти зазвичай зберігаються протягом 3-5 днів, перш ніж вони починають втрачати свою свіжість. Приготовані овочі (обсмаження, на пару) краще зберігати в герметичному контейнері від 3 до 7 днів. Бобові зберігаються і не псуються до 10 днів. Банани в холодильнику швидко чорніють (не люблять холоду), тому їх можна використовувати тільки в тісто для випічки.
- Хліб. Домашня здоба може зберігатися близько 3 днів при кімнатній температурі, в той час як куплений в магазині хліб безпечний для їжі протягом 5-7 днів. Поява цвілі означає, що батон або буханка пропали, їх їсти не можна. Зберігання в холодильнику продовжує термін ще приблизно на 3-5 днів, але з втратою смакових якостей і харчової цінності.
Продукти із середнім ризиком
- Макарони, зернові каші – ячна, вівсяна, пшенична, гречана – зберігають корисні властивості в холодильнику до 3 днів і не псуються. В «екстремальних» ситуаціях після приготування їх можна заморозити, збільшивши терміни безпечного вживання до 3 місяців.
- Супи, тушковані страви з м’ясом або рибою зазвичай зберігаються при температурі до 5 ºС 4-5 днів без втрати смакових властивостей і якості.
- Десерти і солодощі зазвичай зберігаються в холодильнику близько 2-3 днів. Якщо в начинці присутній вершковий, білковий, сметаний крем, то з’їсти страву потрібно не пізніше 1-2 днів. Обов’язкове дотримання температурного режиму (не вище + 5-С).
Продукти з високим ризиком
- М’ясо і птах. Приготовлені у вигляді паштетів, вони можуть зберігатися в холодильнику не більше 1-2 днів. Готові стейки, філе, відбивні, спекотне безпечно доїдати після приготування ще 3-4 дні.
- Холодні салати з яєць, тунця або курки, слід вжити протягом 1-2 днів.
- Яйця в «сирому» вигляді безпечно зберігаються в холодильнику 7-10 днів. Вони можуть бути джерелом сальмонели, тому в їжу слід вживати тільки після термообробки. Зварені вкруту яйця бажано вжити в їжу протягом 5 днів.
- Молюски (креветки, устриці, мідії та ін.), риба можуть містити багато патогенних мікроорганізмів або токсинів. Тому максимальний термін їх безпечного «перебування» в холодильнику – від 2 до 3 діб.
Для готових страв з ресторану або кафе діє правило 24 годин. Це пов’язано з тим, що покупець не знає, наскільки свіжими були інгредієнти перед приготуванням самої страви.
Як правильно зберігати продукти та готові страви в холодильнику
Постійно смакувати свіжо приготованими стравами може не кожний. Адже на щоденне стояння біля плити потрібно чимало часу. Тому більшість людей має вдома холодильник, у якому зберігає принесені з супермаркету продукти, заготовки та приготовані власноруч смаколики.
Пропонуємо перевірити, чи знаєте ви, як правильно це робити. Наші корисні поради допоможуть зберегти продукти в холодильнику впродовж тривалого часу.
У холодильнику не місце зайвому
Не всі продукти потрібно зберігати за низьких температур. Картопля, гарбуз у холоді швидко загнивають. Мед, варення, оливкову олію краще поставити до шафи. Не місце на полицях холодильника й хлібу, шоколаду, часнику з цибулею, бананам, екзотичним фруктам.
Продукти мають зберігатися у відповідних зонах
Виробники не даремно у своїй продукції передбачають наявність полиць із різними режимами зберігання. Тому, вибираючи сучасні холодильники у Дніпрі, зверніть увагу на зони, що є у приладах, які вас зацікавили:
- Найтеплішим місцем техніки є дверцята, на полицях яких можна зберігати напої, соуси, спеції.
- На верхній і середній полицях варто залишати вершкове масло, сири, випічку, кондитерські вироби.
- Нижня полиця має дещо нижчу температуру. Тут зберігаються свіжа риба, ковбасні вироби, молочна продукція, готові страви.
Під полицями знаходиться зона свіжості для фруктів та овочів. Додатково прилад може бути оснащено відсіком для зберігання продуктів, що потребують особливих умов зберігання.
Продукти потрібно правильно пакувати
Правильне пакування запобігає висиханню продуктів
, появі плісняви тощо:
- Не можна зберігати страви в целофанових пакетах. Краще з цією метою використовувати харчову плівку або контейнери.
- Молоко відразу після купівлі потрібно перелити до скляної тари.
- Випічку, сири, ковбаси, копченості варто попередньо замотати в пергамент, який «дихає».
- Свіжа зелень добре зберігається в банці з кришкою та в стакані з водою на полиці.
- Фрукти та овочі бажано розкласти на антибактеріальні килимки або в дерев’яні посудини.
- Для готових котлет, риби, закусок, нарізок потрібно взяти фольгу. Вона добре герметизує, не пропускає аромати та не дає продуктам втрачати вологу.
«Сусіди» мають бути правильними
Охолоджені й заморожені, сухі та вологі продукти зберігаються окремо. Не варто класти поруч продукти, які віддають та вбирають аромати. Готові страви не можуть знаходитися поруч з рибою, м’ясом.
Гарячі страви — табу
Приготована страва повинна охолонути до кімнатної температури, перш ніж вона буде відправлена до камери побутового приладу. Якщо ви не дотримувалися цього правила і ваш прилад вийшов із ладу, не підлягає ремонту, вибрати нову модель можна на сайті магазину Алло у Дніпрі.
Потурбуйтеся про чистоту
Важливо не тільки протирати полички, стінки, але й робити ревізію продуктів, перевіряти термін їхньої придатності. Для справної роботи приладу не можна забувати про своєчасне його розморожування.
Любитель кулінарії, дружина та любляча мама, маю значний досвід у приготуванні різноманітних страв та напоїв, а також у веденні онлайн-порталів. Я постійно досліджую різні кухні світу, щоб знайти нові та цікаві рецепти. Відповідаю за написання цікавих та інформативних статей про кулінарію, здоров’я та сімейне життя.