Содержимое

Як заготовити глід на зиму: рецепти

ягоди глоду цінуються за відмінні смакові якості і добре відомі своїми цілющими властивостями.

Але для того щоб вони зберегли свій смак і принесли користь організму, потрібно знати, як правильно зібрати і зберегти глід на зиму.

Правила збору і підготовки ягід до зберігання

Збір врожаю цього унікального рослини починається в кінці вересня, коли плоди стали дозрівати, і закінчується з першими заморозками. Погода для прибирання ягід повинна бути сонячна і суха. Зривають їх днем, коли піде роса, і відразу ж перебирають, відкидаючи підгнилі або зіпсовані птахами. Рвати потрібно не окремі ягідки, а повністю щитки.

важливо!Для заготівлі підходять плоди тільки тих рослин, які знаходяться далеко від автомобільних доріг і залізничних колій, промислових заводів і сміттєзвалищ.

Відразу ж після збору ягоди перебирають, відкидають всі нестиглі і з дефектами, потім видаляють плодоніжки. І останній етап – ретельно вимити відібрані ягоди і дати їм обсохнути. Тепер ваш урожай готовий до подальшої переробки.

Замороження

  1. На дно кладуть піднос або вистилають харчовою плівкою, висипають глід в один шар, зверху можна знову покласти плівку і висипати ще шар. Після заморожування його розкладають в пакети і зберігають у морозилці.
  2. Можна відразу розкласти плоди за спеціальними пакетами на блискавки, призначеним для заморозки, укласти в камеру і виставити режим «швидкої заморозки».

Як висушити плоди рослини

  • в спеціальній сушарці при температурі не більше 60 ° C, так як при більш високій температурі цінні речовини руйнуються;
  • в електричної або газової духовці з відкритими дверцятами;
  • на сонці, уклавши плоди одним шаром на полотняну тканину і прикривши їх марлею від мух, періодично перевертаючи і відбираючи зіпсовані;
  • на батареях в квартирі – ягоди підвішують в тканинних мішечках або висипають в картонні коробки та ставлять зверху.

Правильно висушені плоди повинні приємно пахнути, бути темно-бордовими, твердими і зморщеними. Зберігати їх можна не більше двох років в полотняних мішечках, паперових пакетах, банках з щільною кришкою. У місцях зберігання повинно бути сухо і темно, а також потрібна хороша вентиляція.

Заготівля глоду, перетерті з цукром

Ще один простий рецепт заготовки з глоду на зиму – перетерти його з сахаром.Делают це так: кісточки видаляють, м`якоть витримують у киплячій воді або в пароварці 2-3 хвилини, після цього перетирають через сито або перекручують на м`ясорубці. В отримане пюре додають цукор з розрахунку 2,5 склянки на 1 кг ягід, цю суміш гріють до 80 ° C, щоб цукор розтанув, і розкладають в стерильні банки. Наповнені банки пастеризуються 20-30 хвилин в киплячій воді і закочують.

Варення, джеми, пюре

Ось за що любимо глід господарочками, так це за доступність, врожайність і різноманітність рецептів заготовок з нього.

Чи знаєте ви?Наші предки вірили, що глод (так в народі називають глід) здатний захищати від нечистої сили, насилати хвороби на людину.

Потім всипати цукор з розрахунку 300 г на 2 кг ягід і відразу закупорити.

пастила

Ще одна корисна ласощі, яке виходить з ягід глоду і може замінити цукерки, – це пастила. Очищені від кісточок і розм`якшені в киплячій воді плоди перекрутити на м`ясорубку, додати трохи меду, розтопивши його попередньо на водяній бані.

Далі цю суміш викласти на деко, змочений холодною водою, розрівняти і поставити в теплу духовку. Коли пастила підсохне, порізати її на шматочки і зберігати в скляній тарі.

Як заготовити сік

Серед безлічі різноманітних напоїв з глоду найпростіші в приготуванні – це компоти і соки.

Незважаючи на те що плід сам по собі не соковитий, приготувати сік з нього – не проблема. На 2 кг м`якоті без кісточок беруть 200 г цукру і 4 л води. М`якоть відварюють до м`якості і протирають крізь сито, потім всипають цукор і воду, що залишилася, доводять до кипіння і розливають в банки, які закочують і загортають.

До речі, за аналогічним рецептом з глоду заготовлюється і компот, тільки цукру потрібно в два рази більше.

В`ялений глід на зиму

Процес приготування в`яленого глоду аналогічний процесу висушування ягід, тільки попередньо їх вимочують 10-12 годин в насиченому цукровому сиропі, потім виймають, дають стекти сиропу і сушать будь-яким доступним способом.

важливо! Напої не кип`ятять, а тільки доводять до кипіння, щоб у них зберегти всі корисні речовини.

Інші незвичайні заготовки: цукерки, мармелад та інші солодощі

З ягід глоду можна приготувати смачні і ароматні цукерки, густий красивий мармелад і багато іншої смакоти.

  • Мармелад готується так: з ягід витягають кісточки, заливають водою і варять до м`якості. Потім маса перетирається, туди додається цукор, і все це вариться на слабкому вогні до бажаної густоти при постійному перемішуванні. Інгредієнти: на 2 кг ягід беруть 2 кг цукру і 1,2 л води.
  • На основі цього мармеладу можна зробити цукерки. Для цього в готовий, негорячий мармелад додають крохмаль в кількості 100 г на 1 кг маси, гарненько все вимішують. Цю масу тонким шаром (1,5-2 см) рівно розподіляють на дерев`яній дощечці і, попередньо порізавши на кубики, залишають сохнути в добре провітрюваному приміщенні 2-3 дні.
  • Ще одне цікаве ласощі з плодів глоду – це цукати. Для того щоб їх приготувати, беруть 2 кг ягід без кісточок, 2,4 кг цукру, 0,6 л очищеної води і 4 г лимонної кислоти. З води і цукру роблять сироп, засипають в нього ягоди і залишають на ніч. Вранці ставлять на вогонь і варять 15 хвилин, в кінці додавши кислоту. Увечері варять втретє до м`якості. Далі плоди виймають, дають стекти сиропу, розкладають на підносі, посипають дрібним цукровим піском і підсушують кілька днів.

Чи знаєте ви? У перекладі з грецької глід позначає «міцний», і назвали його так, за однією з версій, завдяки твердій і міцної деревині. Хоча є й інша версія: рослина є довгожителем і може прожити до 400 років.

Заготовивши глід восени, ви зможете поповнити запас відсутніх корисних речовин в зимові місяці і порадувати своїх домочадців ласощами з цієї дивовижної ягоди, дарованої нам природою. Так що не пошкодуйте витратити кілька осінніх днів на заготівлю і переробку цих прекрасних плодів – вони того варті.

Кращі рецепти заготівки ягід глоду

Ягоди глоду є дуже корисними та багатими на різні мікроелементи. Крім того, вони мають відмінні смакові якості, а їх кущі мають вельми декоративний зовнішній вигляд. Але не кожна господиня знає, що робити з врожаєм глоду, щоб ягоди максимально зберегли свої цілющі властивості, а також порадували смаком. Розглянемо найбільш прості та цікаві способи заготівки глоду.

Як та коли збирати глід

Перш ніж заготовлювати ягоди глоду на зиму, їх необхідно правильно зібрати — це дозволить максимально зберегти їх цілющі властивості. Дозрівання даних плодів зазвичай починається з середини вересня. Збирати їх можна до самих заморозків. Необхідною умовою для збору ягід є стійка суха та сонячна погода. Збирати плоди глоду необхідно виключно у денний час, коли ранкова роса повністю піде.

Відразу ж після закінчення збору плодів отриманий урожай слід перебрати, відкинути все підгнилі ягоди або ті, які були пошкоджені птахами. Плодоніжки прибираються, ягоди добре миються та обсушуються. У такому вигляді вони повністю готові до подальшого перероблювання.

Замороження ягід

Якщо заморозити ягоди глоду, то їх корисні властивості збережуться практично у повному обсязі. При дотриманні певних умов, заморожені ягоди можуть зберігатися більше як рік. Підготовлені плоди можна відразу розкласти по пакетах зі зіп-застібкою та відправити в морозильну камеру.

Можна заморожувати глід на невеликої таці, шарами. Для цього піднос вистилається харчовою плівкою, розкладаються ягоди в один шар та накриваються харчовою плівкою, зверху знову шар ягід. Таких шарів можна робити 3-4, якщо дозволяє глибина піддона. Коли ягоди замерзнуть, їх потрібно перекласти у пакет та відправити в морозилку для подальшого зберігання.

Сушка глоду

Правильно висушені плоди зберігають корисні властивості та відмінно підходять для приготування ароматних чаїв, відварів або настоїв. Сушити ягоди глоду можна різними способами. З цим завданням відмінно справляються спеціальні сушарки. Головне при цьому виставляти температуру не вище 60°C, щоб не руйнувалися корисні речовини, які містяться у плодах глоду.

Можна сушити ягоди у звичайній духовці (як газової, так і електричної) при невисоких температурах. При цьому дверцята слід тримати відкритими, щоб з духовки йшла зайва волога. Відмінно висихають плоди глоду на сонці, головне розкласти їх в один шар та зверху накрити марлею (від мух). Якщо опалювальний сезон вже почався, можна сушити глід навіть на батареї, висипавши їх у картонну коробочку та поставивши зверху. Час від часу ягоди слід перемішувати.

Визначити, чи правильно висушені плоди глоду, можн
а, оцінивши їх зовнішній вигляд. Вони повинні бути досить твердими, темно-бордового кольору, мати приємний запах, а шкірка трохи зморщена.

Глід, перетертий з цукром

Даний спосіб досить простий, а основною його перевагою є мінімальна термічна обробка. З глоду видалити кісточки, а м’якоть залити окропом. Через пару хвилин процідити. Перекрутити пропарений м’якуш через м’ясорубку, додати цукор – приблизно 2,5 склянки на кілограм ягід. Добре перемішати, поставити на вогонь та прогріти до повного розчинення цукру. Розкласти по стерильним банкам, стерилізувати 15-20 хвилин, після чого закатати.

Компот із глоду

Такий напій володіє відмінним смаком. Якщо раптом в холодну пору року хтось захворіє, компот із глоду допоможе впоратися з застудою, оскільки він багатий на вітамін C. На 3 літри води необхідно взяти 200 г плодів глоду та 300 г цукру. Підготовлені ягоди розкласти по банках. З цукру таводи приготувати сироп, довести до кипіння, залити ягоди, наповнивши банки до верху. Потім їх закатати, перевернути та укутати до повного охолодження.

Джем з ягід глоду

Ці смачні ласощі можна вживати самостійно, з чаєм, а можна використовувати для приготування пирогів, виходить дуже смачно та ароматно. Знадобиться пару кілограмів ягід, 1,5 кг цукру, вода (800 мл) та трохи лимонного соку. З ягід видалити кісточки, скласти їх у каструльку, налив води на дно та варити, поки ягоди не стануть м’якими. Перетерти їх через сито або приготувати пюре іншим зручним способом (можна скористатися блендером).

У готове пюре додати цукор та варити на слабкому вогні, поки не загусне, додати лимонний сік (за смаком). Кількість цукру також можна трохи зменшити. Розкласти по стерильних банках, закатати.

Пастила з глоду

Пастила відмінно зберігається та є чудовою альтернативою цукеркам, коли хочеться солодкого. Ягоди очистити від кісточок, трохи проварити, поки не размягчатся. Зробити пюре — для цього можна скористатися м’ясорубкою, ситом або блендером (як зручніше). У пюре можна додати трохи меду та лимонного соку.

Отримане пюре рівномірно розподілити по деку тапоставити в духовку, нагріту до 60 ° C. Дверцята духовки відкрити. Замість духовки можна скористатися спеціальною сушаркою. Готову пастилу нарізати на шматочки та скласти в скляні банки. Накрити папером, обв’язати ниткою — так вона добре зберігається тривалий час.

Цукати з глоду

Це дуже смачний та цікавий варіант заготівлі плодів глоду, результат якого особливо подобається дітям. Для їх приготування потрібно взяти пару кілограмів ягід, очищених від кісточок, 2,4 кг цукру, лимонну кислоту (4 г) та ½ літра води. З цукру та води приготувати насичений сироп, всипати в нього підготовлені ягоди, залишити на 10 годин. За цей час ягоди повинні добре насититися сиропом.

По закінченню цього часу поставити ягоди на маленький вогонь, проварити хвилин 15, в кінці додати лимонну кислоту (її кількість можна варіювати за смаком). Відставити на пару годин, після чого ще раз закип’ятити плоди, пересипати в друшляк, щоб позбавитися від зайвогосиропу. Ягоди розкласти в один шар на таці, посипати цукровою пудрою та залишити підсохнути. Досить 2-3 дніпри кімнатній температурі і цукати готові!

Варіантів, що робити з врожаєм глоду, досить багато, вони настільки різноманітні, що кожен знайде цікавий для себе. Заготівля плодів глоду є відмінним способом створити запаси вітамінів на зиму. Так що головне не лінуватися. Тодісмачні та корисні ласощі будуть радувати вас весь холодний сезон.